vineri, 30 martie 2012

Salata calda cu dovlecei si morcov

O mancare foarte buna la gust, satioasa, un aperitiv cald care poate fi consumat in orice anotimp.

Ingrediente:
1 dovlecel mediu
1 salata verde
1 morcov mediu
1 ardei capia
3-4 rosii cherry (sau 1-2 rosii obisnuite)
8-10 cm tija de praz
1 leg patrunjel
30-40 gr seminte floarea soarelui (o mana)
20-30 gr muguri (seminte) de pin
2 catei usturoi
1 lg ulei masline
sare, piper

Mod de preparare:

Se taie dovlecelul in sferturi, pe lung, apoi felii, morcovul si ardeiul se taie julien (bastonase de dimensiunea betelor de chibrit), prazul in jumatati de rondele.





Se trag in tigaie, in ulei de masline, mai intai cateii de usturoi usor zdrobiti (pentru a da aroma uleiului), apoi morcovul, ardeiul si dovlecelul (cam 3-4 min). Se adauga apoi prazul tocat, semintele de floarea soarelui si mugurii de pin si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Se mai lasa 1-2 min, dupa care se scot si se amesteca in vasul in care avem salata verde rupta/tocata mare si patrunjelul maruntit.
La sfarsit, se adauga in farfuriile in care se serveste salata, rosiile cherry taiate in jumatati sau sferturi (pentru aspect, dupa preferinta).

Rezultatul: 3-4 portii de salata care se serveste calda, cu lipie, focaccia, paine, sau goala. :)
Pofta mare!

Beneficii:
Dovlecelul:
·      sursa excelenta de potasiu si mangan, ofera un aport important de vitamine B1, B6 si C si substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K.
·      Stimuleaza digestia, avand si proprietati diuretice importante
·      Scade tensiune si previne bolile de inima, datorita magneziului si folatilor continuti
·      Previne cancerul de colon si cel pulmonar
·      Ajuta in tratamentul gastritei si a ulcerelor prin prisma fibrelor continute
·      Reduce procesele inflamatoare din organism (osteoartrita, reumatism, poliartrita)
·      Imbunatateste memoria prin antioxidantii care ajuta la reconstructia celulelor nervoase

Mugurii (semintele) de pin:
·      Sunt considerati cel mai mare dusman al poftei exagerate de mancare (indicat astfel in curele de slabire): 2-3 muguri de pin consumati cu 10 min inainte de masa reduc apetitul de mancare, datorita continutului ridicat de rasina (avand si un gust puternic aromat)
·      Indicati in afectiuni urinare precum cistita, nefrita, sau micolitiaze urinare (situatii in care se foloseste tinctura din muguri de pin)
·      Combat durerile de cap si migrenele
·      Utilizati si in tratatrea infertilitatii la femei, datorita fitohormonilor continuti, care au efect de stimulare a gonadelor (glande sexuale embrionare)

3 comentarii:

  1. va rog sa postati si retete cu carne...

    RăspundețiȘtergere
  2. ... si va rog si un raspuns, sa stiu daca mai intru pe blogul dumneavoastra sau nu

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru ca acum e perioada postului, veti gasi cu precadere retete care nu folosesc carnea ca ingredient. Voi posta, probabil, si retete cu carne, dar sa mai asteptam un pic (asa cum scrie si in descrierea blogului, "...cu ce avem prin frigider").
    In ceea ce priveste accesarea acestui blog, este strict decizia dvs daca, in ce moment si care este motivatia de a vizita pagina cu "de-ale gurii".
    Spor la "bucatareli"! :)

    RăspundețiȘtergere