vineri, 16 martie 2012

Humus de linte....si tahini

E un preparat cu specific libanez si reprezinta, de fapt, o pasta tartinabila (are consistenta unui piure) facuta, in mod clasic din naut, doar ca de aceasta data l-am inlocuit cu lintea rosie. Iese o minunatie de mancare. ;)

Ingrediente:
500 gr. linte rosie /verde
150 gr. tahini (pasta de susan)
2-3 catei usturoi
1 lamaie (zeama)
3-4 linguri ulei masline
1 lingurita seminte de chimen
sare, piper



Mod de preparare:
Spalam bine lintea in apa rece pana cand apa devine limpede. O punem la fiert (apa sa depaseasca cu 4-5 degete nivelul lintei) cu putina sare, circa 20 min (lintea rosie) / 30 - 40 min (lintea verde).

Intre timp, preparam tahini  (o pasta de susan, pe care o putem consuma ca atare, sau o putem folosi in prepararea altor mancaruri). Avem nevoie de:

    ·  1 cana de seminte susan ( 100 gr.)
    ·  3-4 lg ulei masline
    ·  2 catei usturoi
    ·   ½ lamaie (zeama)
    ·   1 leg. mica de marar
    ·   1 leg. mica de patrunjel
    ·   sare, piper
Se pun semintele de susan la copt, intr-o tigaie, la foc mic, amestecand in permanenta sa nu se arda. Le lasam pana prind o culoare aurie. Dupa ce se racesc, se adauga intr-un blender, alaturi de celelalte ingrediente (ulei, usturoi, mararul si patrunjelul tocat marunt, sarea, piperul, zeama de lamaie) si aprox. 1/2 cana de apa. Se mixeaza pana la omogenizare.



Dupa ce a fiert lintea, se scurge de apa, se lasa la racit si apoi se mixeaza in robotul de bucatarie/ blender pana devine o pasta fina. Se adauga 1 cana de tahini (preparat anterior), 1 lingurita de seminte de chimen tocate marunt, sare si piper dupa gust, zeama de lamaie, si se mai mixeaza cateva secunde, pana ce se incorporeaza toate.


Rezultatul: 6-8  portii de humus excelent, pe care le puteti servi cu lipie sau diverse rondele crocante (din tarate sau alte seminte).

Pofta mare! :)

Beneficii:

Lintea:
·      aduce in organismul nostru vitamine importante precum: retinol, acid ascorbic, niacina, tiamina si piridoxina si minerale ca: fier, magneziu, zinc si potasiu (recomandata persoanelor cu carente de fier si magneziu)
·      este o sursa foarte buna de fibre care ajuta la scaderea colesterolului, la prevenirea constipatiei si a afectiunilor digestive precum sindromul de intestin iritabil si diverticuloza
·      arde grasimile sangvine
·      ajuta la formarea hemoglobinei

2 comentarii:

  1. Mulțumesc mult! Căutam o rețetă de pateu/cremă de linte și am găsit indicațiile de pregătire pentru acest humus! Noi mâncăm multă linte și voiam să fac inclusiv pentru petrecerea de după cununia noastră religioasă, unde vor veni numeroși vegetarieni. Este absolut delicios humusul de linte și cred că voi "preda" rețeta tuturor invitaților!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur tare mult ca iti place. Reteta este intr-adevar tare gustoasa. Spuneai ca sunteti consumatori de linte si in acest caz este foarte posibil sa stiti deja. Cu toate acestea, voi preciza totusi ca timpul de fierbere a lintei depinde de tipul acesteia: lintea rosie fierbe foarte repede (in maxim 15 minute este deja gata pentru pateu), iar cea verde are nevoie de un pic mai mult timp (circa 30 min.). Pentru aceasta reteta este important ca lintea sa nu se faca "piure" la fierbere, ci sa ramana intreaga. :)

    RăspundețiȘtergere