marți, 3 aprilie 2012

Gobi aloo

Titlul poate suna un pic cam pompos, dar tradus, inseamna conopida cu cartofi. E un preparat vegetarian pachistano-indian, de aici si denumirea: gobi inseamna conopida iar aloo este cartoful. Datorita condimentelor utilizate, mancarea are un gust picant, i-as putea spune "exotic". :)

Ingrediente:
1 conopida medie
3-4 cartofi medii
2 cepe mari/2 leg. ceapa verde
2-3 catei usturoi
1 ardei iute proaspat
1 lingurita ghimbir ras
2 lingurite turmeric
3 lingurite garam masala
1 lingurita seminte coriandru macinate
1 lingurita chimen
4 lg ulei masline
1 leg patrunjel verde/frunze coriandru verde
sare, piper

Mod de preparare:

Conopida se rupe in buchetele mici, cartofii se curata si se taie cuburi, ceapa si ardeiul iute se toaca marunt.
Se trag in uleiul incins mai intai semintele de chimen (cam 20 sec, pana incep sa pocneasca) apoi adaugati ceapa si usturoiul si amestecati in continuu pana devin transparente. Se adauga apoi ghimbirul, ardeiul iute tocat si toate celelate condimente (turmeric, garam masala, semintele de coriandru macinate, sare, piper), cartofii si o cana de apa firbinte. Se acopera vasul si se lasa la foc domol circa 15 min. Se adauga apoi buchetelele de conopida si daca sosul este prea gros, se mai adauga putina apa si se mai lasa la foc mic aprox. 15 min.
Se ia de pe foc si se presara cateva frunze de coriandru tocat sau, dupa gust, cateva fire de patrunjel verde maruntit.



Rezultatul: 4-6 portii de mancare delicioasa, care poate fi servita cu salata verde.

Pofta buna! :)



Beneficii:
Asa cum am mai spus si la retetele anterior postate, care aveau in compozitie conopida, proprietatile acestei legume nu sunt deloc de neglijat:
·    puternic inamic al unor afectiuni foarte frecvente, previne  anemia
·   ajuta la combaterea bolilor de inima si a atacului cerebral, reglând tensiunea arteriala
·   efect benefic asupra oaselor si metabolismului celular
·    previne cataracta dar si alte afectiuni oftalmologice
·   are importante proprietati anticancerigene
·   barbatii care consuma conopida prezinta un risc cu mult mai scazut de a face cancer de prostata.
Turmericul:
·   este un condiment cu gust usor amarui, asemanator ghimbirului, care previne aparitia cancerului de colon si de stomac
·   impiedica formarea gazelor in intestin si are rol in protejarea ficatului
·   imbunatateste circuitul sanguin, ajuta la hematoame, diminuand riscul trombozei si al infarctului
Ghimbirul:
·   este un condiment recunoscut pentru gustul deosebit pe care il da mancarurilor, dar si pentru mirosul foarte aromat
·   alunga greata intrucat calmeaza stomacul si indeparteaza starea de voma
·   trateaza indigestia, indeparteaza durerile abdominale si balonarea
·   e o arma puternica in tratarea cancerului ovarian
·   poate incetini dezvoltarea celulelor de cancer colorectal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu