marți, 5 iunie 2012

Crema de branza cu capsuni si banane

Sau, cum le spun copiilor atunci cand ii am "de clienti", o delicioasa "inghetata de branzica". E foarte sanatoasa, gustoasa, cu multe vitamine, o solutie ideala pt a determina pe cei mici sa consume branza de vaci. :)

Ingrediente:
400 gr branza proaspata de vaci
250 gr capsuni
1 banana
30-40 gr. goji
1 baton vanilie/2 lingurite de extract vanilie
5-6 frunze de menta
4 linguri ulei de cocos
1 lingura miere de albine



Mod de preparare:

Pentru crema de banane se pun in blender si se mixeaza pana la omogenizare, ingredientele:
200 gr branza vaci
1 banana
20 gr. goji
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri ulei de cocos adus in stare lichida
Compozitia se toarna in pahare/cupe, inclinate la 45 grade care se pun apoi la congelator (in acceasi pozitie inclinata) si se lasa aprox 15 min.


Intre timp, se prepara crema cu capsuni astfel - se mixeaza in blender urmatoarele ingrediente:
200 gr branza de vaci
250 gr capsuni
20 gr goji
1 lingurita extract de vanilie
5-6 frunze menta
2 linguri ulei de cocos, adus in stare lichida
1 lingura miere albine

Compozitia se toarna in pahare/cupe, peste crema de banane, care, datorita texturii mai dense si a temperaturii scazute din congelator, va ramane in jumatatea de cupa, pe verticala (a se vedea in poze). Se da la frigider inca 15 min, dupa care se orneaza dupa gust si se consuma ca atare.





Rezultatul: 4-6 portii de desert delicios.
Tips: Pentru diversificare, puteti inlocui capsunile cu nectarine, cirese proaspete, sau orice alte fructe, in functie de preferintele celor care vor servi desertul. De asemenea, puteti face creme doar dintr-un fruct, nu este neaparat necesar sa combinati creme din mai multe fructe.

Beneficii:

Banana este plina de vitamine si minerale: vitamina A, B si B6, acid folic, vitamina C, calciu, magneziu, si chiar fier si zinc. Este indicata pentru:
·         Anemie - bogate in fier, bananele stimuleaza producerea de hemoglobine din sange, ajutand astfel in cazurile de anemie
·         Presiunea arteriala - acest fruct tropical este foarte bogat in potasiu, dar cu un continut scazut de sare, este perfect pentru cei ce au probleme cu presiunea arteriala
·         Creste capacitatea de concentrare - cercetarile au aratat ca 200 de elevi dintr-o scoala din Marea Britanie care mancau cate o banana de 3 ori pe zi, la mesele principale, au obtinut rezultate mai bune la examene; motivul ar fi cantitatea mare de potasiu din banana.
·         Constipatie - aliment bogat in fibre, banana ajuta la reluarea activitatii normale a intestinelor.
·         Depresia - conform unui studiu recent asupra persoanelor ce sufera de depresie, majoritatea au afirmat ca se simt mai bine dupa ce mananca o banana; acest lucru se intampla deoarece banana contine trytophan, un tip de proteina pe care organismul il transforma in serotonina, substanta despre care se stie ca duce la relaxare, la imbunatatirea starii afective
·         Muscaturile de tantari - inainte sa fugiti la prima farmacie dupa o crema impotriva muscaturilor de tantari, incercati sa frecati locul afectat cu partea interioara a coajei de banana; este un remediu foarte bun, care reduce iritatia si umflarea
·         Calmeaza nervii - fiind bogate in vitamina B, bananele ajuta la calmarea sistemului nervos
·         Fumatul - bananele ii ajuta si pe cei care doresc sa se lase de fumat, prin nivelurile mari de vitamina C, A1, B6, B12 pe care le contin, precum si datorita magneziului si potasiului; acestea ajuta corpul sa se refaca dupa efectele lipsei de nicotina.
·         Controleaza temperatura - multe culturi vad banana ca fiind un fruct racoritor care poate scadea atat temperatura fizica cat si cea emotionala a gravidelor
·         Ulcer - banana este folosita in dietele pentru regularizarea traficului intestinal deoarece are o textura fina si moale. Este singurul fruct care poate fi mancat crud fara a face rau celor suferinzi de ulcer. De asemenea, banana neutralizeaza aciditatea crescuta si reduce iritatiile, captusind peretii stomacului
·         Banana este un leac bun impotriva mahmurelii, mai ales daca e mancata sub forma unui milkshake indulcit cu miere. Banana calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, reface nivelul de zahar din sange, in timp ce laptele calmeaza si hidrateaza organismul.

Capsuni:
·         Protectie antioxidanta oferita de fenoli. Antocianinele din capsuni nu numai ca le ofera acestor fructe frumoasa culoare, ci servesc si drept antioxidanti care protejeaza structurile celulare din corp
·         Fitonutrientii din capsuni asigura sanatatea optima. Persoanele care consuma capsuni in mod regulat prezinta un risc de trei ori mai mic de a face cancer fata de ceilalti.
·         Protectie impotriva degenerescentei maculare. Aceste fructe pot fi de mare folos in pastrarea vederii.
·         Protectie impotriva artritei reumatoidale. Alimentele bogate in vitamina C, precum capsunile, ofera protectie impotriva poliartritei (forma de artrita reumatoidala care afecteaza doua sau mai multe articulatii).

Branza:
·         este o sursa excelenta de proteine de prima clasa. Acestea contin amino acizi ce tin tesuturile sanatoase. Numai 70 de grame de branza Emmental contin la fel de multe proteine ca si 100 de grame de carne sau 2 oua.
·         este un adevarat depozit de vitamine si minerale, contine Vitamina A, B2, B12 si D.
·         este o excelenta sursa de calciu (pazindu-te de osteoporoza), zinc si fosfor.
·         spre deosebire de lapte, care contine lactoza in cantitate mare, branza are o concentratie mult mai mica, fiind tolerata chiar si de cei care in mod normal nu pot bea lapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu