marți, 10 aprilie 2012

Tort Aronia


E dulce, e foarte gustos, e doar cu fructe. Nu ne trebuie cuptor, nu ne trebuie oua, nu ne trebuie lapte...si poate fi mancat si de pitici si de oameni mari. :)

Ingrediente:
Tortul e format din blat si doua creme pentru care avem nevoie de ingrediente dupa cum urmeaza:
  • pentru blat:
250 gr. curmale fara samburi
250 gr migdale
150-200 ml apa




  • pentru crema alba (de vanilie):
150 gr caju
4 lg ulei de cocos
1 baton de vanilie
2 lg miere de albine
100 ml apa


  • pentru crema colorata (de aronia):
200 gr caju
200 gr fructe de aronia (sau afine, sau capsuni)
4 lg ulei de cocos
3 lg miere de albine
100 ml apa



Mod de preparare:
Se prepara mai intai blatul. Se mixeaza migdalele in robotul de bucatarie/blender. Se adauga curmalele fara samburi, apa si se mixeaza in continuare pana la omogenizare. Amestecul astfel obtinut, care are o consistenta lipicioasa, va fi intins intr-o tava cu clama (tava din metal, securizata lateral cu o clama ce asigura o inchidere etansa, care la desfacere, permite inlaturarea peretilor laterali cu usurinta), si nivelat cu ajutorul unei linguri. Se baga la frigider si se fac in continuare cele doua creme.



Pentru crema alba (de vanilie)  se pun in robot/blender: caju-ul (hidratat  in prealabil - se lasa 12 ore intr-un vas cu apa), 4 lg de ulei de cocos lichid (de cele mai multe ori il veti gasi in stare solida, iar pentru a-l aduce in stare lichida puneti uleiul intr-un  paharel, pe care-l scufundati, pe jumatate, intr-un vas cu apa fierbine),  miezul de la un baton de vanilie (sau 2 lg de extract de vanilie) si aprox 100 ml apa. Mixati toate ingredientele pana devin pasta.


Crema colorata (din aronia/afine/capsuni) se obtine prin mixarea caju-ului (hidratat timp de 12 ore) impreuna cu  fructele de aronia (sau dupa caz, in functie de ce aveti prin casa, afine, ori capsuni), uleiul de cocos (pe care-l aducem intai in stare lichida), mierea de albine si apa. Se maruntesc pana devin ca o pasta.




Scoatem blatul de la frigider si turnam in tava mai intai crema colorata, apoi crema alba, astfel: cu ajutorul unei linguri facem (din loc in loc) mici spatii in crema colorata, unde vom introduce pasta alba. Se introduce din nou la frigider tava cu intreaga compozitie si se lasa peste noapte (cam 12 ore).




Rezultatul: un desert minunat si foarte, foarte aromat.



Beneficii:
Aronia:
·   este fructul unui arbust, inrudit cu macesul, originar din America, adus de catre rusi si in Europa, cunoscut in Romania si sub numele de scorusul negru;
·   fructele sunt foarte bogate in antioxidanti (de 15 ori mai mult decat afinele) si au efecte benefice in tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare si a cancerului
·   sunt fructele cu cel mai mare continut de vitamina P, cu important rol in fixarea vitaminei C in organism
·   din capitolul stiati ca..., putem mentiona faptul ca este antioxidantul folosit de cosmonautii rusi

Migdalele:
·   contin proteine deosebit de valoroase pentru corpul uman, grasimi si acizi grasi esentiali, vitamine - A, B, E, F si minerale precum clor, fier, zinc, magneziu, calciu
·   ofera beneficii deosebite pentru controlul glicemiei, al colesterolului (reduce colesterolul rau – LDL si creste colesterolul bun -HDL), al grasimilor din sange, reduce inflamatia, reduce nivelul leziunilor oxidative la nivel de ADN, reduce riscul de boala cardiovasculara si sindrom metabolic

Curmalele:
·   sunt foarte bogate in fibre naturale, care contin calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, mangan, cupru si magneziu
·   Fosforul, care, de asemenea, se gaseste din abundenta in curmala, permite buna functionare a celulei nervoase si calcifierea oaselor
·   Normalizeaza digestia si ne scapa de balonarifiind considerate si un stimulent sexual foarte eficient

Uleiul de cocos:
·   Contine vitaminele A,C,D,E, avand proprietati antibacteriene/antivirale
·   ajuta la normalizarea greutatii corporale, optimizarea metabolismului, avand un aport caloric mult mai mic comparativ cu alte uleiuri folosite in alimentatie (uleiul din nuca de cocos nu contine colesterol si are o structura chimica diferita de a celorlalte grasimi de natura animala sau uleiuri gasite in comert)
·   mentine sub control diabetul zaharat si este benefic in caz de fibroza chistica si de boli gastrointestinale




Un comentariu:

  1. dragutz :) arata bine, mi-ai facut pofta deja....
    cat despre carne... a trecut postul si tot astept.

    RăspundețiȘtergere