vineri, 30 martie 2012

Salata calda cu dovlecei si morcov

O mancare foarte buna la gust, satioasa, un aperitiv cald care poate fi consumat in orice anotimp.

Ingrediente:
1 dovlecel mediu
1 salata verde
1 morcov mediu
1 ardei capia
3-4 rosii cherry (sau 1-2 rosii obisnuite)
8-10 cm tija de praz
1 leg patrunjel
30-40 gr seminte floarea soarelui (o mana)
20-30 gr muguri (seminte) de pin
2 catei usturoi
1 lg ulei masline
sare, piper

Mod de preparare:

Se taie dovlecelul in sferturi, pe lung, apoi felii, morcovul si ardeiul se taie julien (bastonase de dimensiunea betelor de chibrit), prazul in jumatati de rondele.





Se trag in tigaie, in ulei de masline, mai intai cateii de usturoi usor zdrobiti (pentru a da aroma uleiului), apoi morcovul, ardeiul si dovlecelul (cam 3-4 min). Se adauga apoi prazul tocat, semintele de floarea soarelui si mugurii de pin si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Se mai lasa 1-2 min, dupa care se scot si se amesteca in vasul in care avem salata verde rupta/tocata mare si patrunjelul maruntit.
La sfarsit, se adauga in farfuriile in care se serveste salata, rosiile cherry taiate in jumatati sau sferturi (pentru aspect, dupa preferinta).

Rezultatul: 3-4 portii de salata care se serveste calda, cu lipie, focaccia, paine, sau goala. :)
Pofta mare!

Beneficii:
Dovlecelul:
·      sursa excelenta de potasiu si mangan, ofera un aport important de vitamine B1, B6 si C si substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K.
·      Stimuleaza digestia, avand si proprietati diuretice importante
·      Scade tensiune si previne bolile de inima, datorita magneziului si folatilor continuti
·      Previne cancerul de colon si cel pulmonar
·      Ajuta in tratamentul gastritei si a ulcerelor prin prisma fibrelor continute
·      Reduce procesele inflamatoare din organism (osteoartrita, reumatism, poliartrita)
·      Imbunatateste memoria prin antioxidantii care ajuta la reconstructia celulelor nervoase

Mugurii (semintele) de pin:
·      Sunt considerati cel mai mare dusman al poftei exagerate de mancare (indicat astfel in curele de slabire): 2-3 muguri de pin consumati cu 10 min inainte de masa reduc apetitul de mancare, datorita continutului ridicat de rasina (avand si un gust puternic aromat)
·      Indicati in afectiuni urinare precum cistita, nefrita, sau micolitiaze urinare (situatii in care se foloseste tinctura din muguri de pin)
·      Combat durerile de cap si migrenele
·      Utilizati si in tratatrea infertilitatii la femei, datorita fitohormonilor continuti, care au efect de stimulare a gonadelor (glande sexuale embrionare)

vineri, 16 martie 2012

Humus de linte....si tahini

E un preparat cu specific libanez si reprezinta, de fapt, o pasta tartinabila (are consistenta unui piure) facuta, in mod clasic din naut, doar ca de aceasta data l-am inlocuit cu lintea rosie. Iese o minunatie de mancare. ;)

Ingrediente:
500 gr. linte rosie /verde
150 gr. tahini (pasta de susan)
2-3 catei usturoi
1 lamaie (zeama)
3-4 linguri ulei masline
1 lingurita seminte de chimen
sare, piper



Mod de preparare:
Spalam bine lintea in apa rece pana cand apa devine limpede. O punem la fiert (apa sa depaseasca cu 4-5 degete nivelul lintei) cu putina sare, circa 20 min (lintea rosie) / 30 - 40 min (lintea verde).

Intre timp, preparam tahini  (o pasta de susan, pe care o putem consuma ca atare, sau o putem folosi in prepararea altor mancaruri). Avem nevoie de:

    ·  1 cana de seminte susan ( 100 gr.)
    ·  3-4 lg ulei masline
    ·  2 catei usturoi
    ·   ½ lamaie (zeama)
    ·   1 leg. mica de marar
    ·   1 leg. mica de patrunjel
    ·   sare, piper
Se pun semintele de susan la copt, intr-o tigaie, la foc mic, amestecand in permanenta sa nu se arda. Le lasam pana prind o culoare aurie. Dupa ce se racesc, se adauga intr-un blender, alaturi de celelalte ingrediente (ulei, usturoi, mararul si patrunjelul tocat marunt, sarea, piperul, zeama de lamaie) si aprox. 1/2 cana de apa. Se mixeaza pana la omogenizare.



Dupa ce a fiert lintea, se scurge de apa, se lasa la racit si apoi se mixeaza in robotul de bucatarie/ blender pana devine o pasta fina. Se adauga 1 cana de tahini (preparat anterior), 1 lingurita de seminte de chimen tocate marunt, sare si piper dupa gust, zeama de lamaie, si se mai mixeaza cateva secunde, pana ce se incorporeaza toate.


Rezultatul: 6-8  portii de humus excelent, pe care le puteti servi cu lipie sau diverse rondele crocante (din tarate sau alte seminte).

Pofta mare! :)

Beneficii:

Lintea:
·      aduce in organismul nostru vitamine importante precum: retinol, acid ascorbic, niacina, tiamina si piridoxina si minerale ca: fier, magneziu, zinc si potasiu (recomandata persoanelor cu carente de fier si magneziu)
·      este o sursa foarte buna de fibre care ajuta la scaderea colesterolului, la prevenirea constipatiei si a afectiunilor digestive precum sindromul de intestin iritabil si diverticuloza
·      arde grasimile sangvine
·      ajuta la formarea hemoglobinei

miercuri, 14 martie 2012

"Orez" de conopida

Revin la mancarurile cu conopida cruda.  Asa-i ca e intrigant numele? A fost primul lucru care m-a motivat sa incerc o astfel de reteta. Oare cum vine asta, "orez" de conopida? Ei bine, e o mancare cu o textura foarte interesanta, proaspata si gustoasa.

Ingrediente:
3/4 conopida medie (cam 300 gr)
1 ardei gras/ capia rosu (pentru culoare)
100 gr seminte de floarea soarelui
1-2 rosii
1/2 ceapa rosie
1 leg. patrunjel verde
1/2 lamaie (zeama)
2 lg ulei masline
sare, piper


Mod de preparare:
Conopida cruda si semintele de floarea soarelui (lasate peste noapte la hidratat, intr-un vas cu apa) se toaca cu mixerul/robotul de bucatarie, pana ajung la dimensiunea bobului de orez. Ardeiul si ceapa se taie cubulete. Se amesteca ingredientele tocate/taiate anterior, impreuna cu patrunjelul maruntit, se adauga zeama de lamaie, uleiul de masline si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Rezultatul: 3-4 portii de "orez" de conopida delicios.

Pofta buna! :)


Beneficii:

Pe langa prorietatile conopidei amintite la reteta de salata de conopida cu avocado (previne anemia, combate bolile de inima si tensiunea arteriala, indicata in afectiuni oftalmologice, etc),  sa nu uitam un aspect important: puteti servi o portie dubla din acest preparat, fara sa aveti grija amidonului. ;)

Guacamole

Sau, mai simplu, pasta de avocado. E un pate, o crema tartinabila, cu proprietati revigorante asupra organismului, cu un gust foarte, foarte bun. Secretul unui guacamole reusit este ca fructul de avocado folosit, sa fie bine copt (la palpare sa nu fie tare, caci e crud, dar nici foarte moale, caci e trecut;  sa semene la consistenta cu un kiwi copt), iar nucile de caju sa fie lasate la hidratat (puse intr-un vas cu apa) circa 8h. ;)
Merita incercat! :)

Ingrediente:
1 avocado
1/2 lamaie (zeama de lamaie)
50 gr caju
1 lg ulei de masline
2 catei usturoi
3-4 fire de patrunjel (optional)
sare, piper



Mod de preparare:
Punem intr-un blender fructul de avocado curatat, nucile de caju (hidratate in prealabil minim 2-3h), usturoiul si patrunjelul si le mixam pana la omogenizare. Pentru a "impulsiona" procesul de tocare, daca e cazul, adaugam putina apa, ca sa usuram "munca" blenderului.
Adaugam uleiul si zeama de lamaie si mai amestecam cateva secunde. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Dupa preferinte, mai puteti adauga (optional) in aceasta pasta si o rosie taiata cubulete.



Se poate servi cu lipie, paine, bruschete, sau..."cartoane" (le spun asa pentru ca arata exact ca niste cartoane, dar sunt, de fapt, niste rondele din: tarate, faina, apa si sare dietetica, pe care le gasiti in comert sub numele de Digesta - cei din zona Iasului ar trebui sa stie la ce ma refer).
 Pofta buna! :)




Beneficii:
Despre antioxidantii, vitaminele si grasimile bune continute de avocado am mai scris in repetate randuri. Merita sa mai adaug doar cateva consideratii si aprecieri la adresa lui: "fruct de viata lunga" (are proprietati antiimbatranire, cu efecte si asupra longevitatii) si "fructul tineretii" (uleiul de avocado fiind puternic hidratant, emoilent, antirid, cicatrizant si antibacterian).

luni, 12 martie 2012

Salata de conopida cu avocado

E buna la gust conopida cruda, dar daca spun cuiva ca o mananc goala, asa cum e, replica pe care o primesc e aceeasi: esti ciudata..:)). Prin urmare, pentru "public" am alte variante care suna si chiar sunt  apetisante. Una dintre ele este cea de jos:

Ingrediente:

3-4 buchetele mari de conopida
1 rosie
1/2 ardei capia (rosu, pentru culoare)
1/2 ceapa rosie
1 avocado
1/2 legatura patrunjel verde (optional)
2 lg zeama lamaie
ulei masline
sare, piper



Mod de preparare:
Se rup buchetele de conopida in bucati mici, se taie ardeiul  si rosia cubulete, se toaca marunt ceapa si patrunjelul (optional), iar avocado se taie in cuburi mai mari. Se amesteca toate intr-un vas, se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust, si se adauga zeama de lamaie si uleiul de masline.





Pofta mare!

Beneficii:

Conopida este denumita si „varza cu studii superioare” tocmai datorita proprietatilor sale:
·    puternic inamic al unor afectiuni foarte frecvente, previne  anemia
·   ajuta la combaterea bolilor de inima si a atacului cerebral, reglând tensiunea arteriala
·   efect benefic asupra oaselor si metabolismului celular
·    previne cataracta dar si alte afectiuni oftalmologice
·   are importante proprietati anticancerigene
·   barbatii care consuma conopida prezinta un risc cu mult mai scazut de a face cancer de prostata.

miercuri, 7 martie 2012

Pate de spanac

O mancare tartinabila foarte buna, usoara si sanatoasa.

Ingrediente:
spanac

150 gr spanac proaspat
100 gr caju
1/2 avocado
2 lg zeama lamaie
2 catei usturoi
100 ml apa
sare, piper
ulei masline (optional)


avocado
caju




Mod de preparare:

Se mixeaza in blender spanacul proaspat, avocado, nucile de caju (hidratate in prealabil, minim 1 ora) si usturoiul (apa se adauga pentru  a facilita tocarea ingredientelor). Se adauga uleiul de masline, zeama de lamaie si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.





Beneficii:

·   Sursa foarte bogata de fier, spanacul este foarte indicat in afectiuni precum:
- bolile cardiovasculare, inclusiv la prevenirea atacului cerebral sau a infarctului;
- cancer de colon, de piele, de stomac, ovarian, de prostata sau de san;
- degenerescenta maculara;
- cataracta
·   Continut foarte ridicat de antioxidanti, datorita fructului de avocado
·   Cu o cantitate mare de vitamine (B1,B2,B3, B5, B6, B9, E, K) si minerale (calciu, sodiu, magneziu, fosfor, fier, zinc, potasiu, cupru) dar si de fibre si proteine, nucile caju sunt un aliment deosebit de valoros pentru mentinerea siluetei, pentru o vedere de vultur, pt sanatatea sistemului nervos si a dintilor, contribuie la indepartarea migrenelor, a starii de oboseala si de anxietate.

Salata tabouleh

O minunata salata de cus-cus cu mult, mult patrunjel...un deliciu :)

Ingrediente:
250 gr. cus-cus
4 legaturi patrunjel
4-5 rosii
1 ceapa rosie
1 lamaie (zeama)
menta
2-3 lg. ulei masline
sare, piper



Mod de preparare:
Se pune cus-cus-ul intr-un vas, se adauga de 2 ori cantitatea de apa fierbinte si se lasa la hidratat aprox. 1 ora. Se taie rosiile cubulete, ceapa se toaca marunt, la fel si patrunjelul si menta.
Se amesteca toate ingredientele intr-un vas si se adauga zeama de la o lamaie, sarea, piperul si uleiul de masline.
Se lasa la rece 15-20 min, dupa care se serveste cu lipie (sau goala, ca e la fel de gustoasa)




Beneficii:

·   Cus-cus-ul reprezinta o sursa bogata de proteine, fibre, seleniu si vitamine B
·   Patrunjelul  contine mai multa vitamina C decat lamaile, fiind bogat si in vitamina K, in beta-caroten, magneziu si calciu; actioneaza ca un dezinfectant excelent asupra cailor respiratorii medii si superioare. Se recomanda ca tratament celor care sufera de halena, precum si celor cu boli respiratorii cronice.

Pesto de masline

Foarte gustos, poate fi folosit fie ca antreu, o crema tartinabila, fie ca sos (daca-l facem mai "subtire") la diverse salate sau  mancaruri.

Ingrediente:
150 gr. masline fara samburi
50 gr. caju / nuci de macadamia
1 lamaie (zeama)
1/2 avocado
1-2 catei usturoi
busuioc


Mod de preparare:
Punem caju-ul / nucile de macadamia intr-un vas cu apa, pentru hidratare, si le lasam minim 1h (eu am folosit nuci de macadamia pentru acest pesto, dar iese la fel de delicios daca le inlocuim cu caju).
Introduceti in blender ingredientele enumerate mai sus si le mixati pana la omogenizare. Pentru a ajuta blenderul sa toace toate componentele, adaugam jumatate de pahar de apa. Daca vrem sa-l folosim ca sos, adaugam apa in functie de cat de subtire vrem sa-l facem. Condimentam cu sare si piper, dupa gust.

Pofta mare! :)


Beneficii:
Maslinele:
·    contin vitamina E si o serie de minerale precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru si seleniu
·   contin proteine, vitamina C, vitamina K si alte elemente care se pastreaza chiar si atunci cand maslinele sunt tranformate in ulei
·   sunt bogate in acid linoleic, un ingredient benefic in special mamelor care alapteaza. Deficienta acestui element este corelata adesea de unele boli de piele si probleme de crestere la copii. Din acest motiv medicii recomanda proaspetelor mamici sa includa maslinele in dieta lor
Nucile de macadamia:
·   au un continut mare de fibre, calciu, fier si potasiu, fiind indicate persoanelor care au probleme ale pielii sau se confrunta cu caderea parului
·   contin si vitamina A si acid palmitoleic, o substanta recunoscuta pentru faptul ca grabeste metabolismul, accelerand arderile

Bulgarasi de post

Un desert dulce,cu gust de "ceva bun de acasa", usor de facut si, ca pont, ii veti face fericiti pe cei mici daca-i implicati in etapa de "modelare" :)

Ingrediente:

300 gr zahar
1 pachet margarina (250 gr)
500 gr biscuiti simpli
100 gr cacao
esenta rom/cafea
nuca de cocos (fulgi)



Mod de preparare:
Se dau biscuitii prin razatoarea mica. Se face un sirop din 300gr zahar si 1/2 cana apa (150 ml), in care se adauga margarina topita. Se ia de pe foc, se lasa la racit si se adauga apoi biscuitii pisati, pudra de cacao si esenta rom/cafea.  Se amesteca pana la omogenizare, apoi se modeleaza bilute de 2-3 cm diametru, care se dau prin fulgi de cocos. Pentru diversificare, puteti pune in mijlocul bulgarasilor fie alune, fie stafide (hidratate in prealabil).




Beneficii:



·   Cacaoa confera, pe langa antioxidantii continuti, un aport de energie binevenit oricui si oricand