joi, 23 februarie 2012

Ciocolata de casa

Un deliciu absolut :). Nu e greu de facut, dar e foarte important sa respectam pasii, iar punctul cheie il reprezinta siropul de zahar (cat il lasam la fiert).
Ca si gust, nu aveti ce gresi, la consistenta si eu am patit-o la inceput: ce ma fac, ca nu se intareste? :)))). Raspuns simplu: o mancam cu lingurita, spunem si noi ca-i "nuttela" sau "finetti".


Ingrediente

250 g lapte praf
50 g cacao
350 g zahar
100 g unt
100 ml apa
esenta rom/cafea
nuci prajite/alune de padure/migdale


Mod de preparare:
Se cern laptele praf si pudra de cacao intr-un vas, amestecandu-se.

Separat, intr-un alt vas (sa fie suficient de mare incat sa cuprinda si amestecul de cacao si lapte praf de mai sus) se va prepara siropul de zahar: se pun la foc mic apa si zaharul, iar din momentul in care incepe se fiarba (zaharul este deja topit si incepe sa faca margele deasupra apei), se mai lasa (tot la foc mic) inca 7-8 min, in functie de consistenta dorita. 

Pentru o ciocolata mai „fainoasa” lasati mai multe minute, iar pentru una mai gumata” lasati mai putine minute. Consistenta siropului o verificati prin trecerea degetului pe spatele unei linguri care a fost inmuiata in sirop (cat de lipicioasa este si de asemenea, cat e de subtirel sau grosut).

Imediat dupa ce ati facut siropul, puneti si untul si amestecati pana la topire. In acest moment luati vasul de pe foc si adaugati imediat laptele praf cu cacao si esenta, amestecand in continuu pana la omogenizare.

Compozitia astfel obtinuta se toarna intr-o tava unsa cu unt se pun nucile/alunele/migdalele, iar cand se raceste, se da la frigider pentru 3-4 ore. La o ciocolata mai „gumata”, tava trebuie sa stea la frigider peste noapte.


Pofta mare! :)


Beneficii:

·   Ciocolata contine antioxidanti (polifenoli si tanini proveniti din cacao)
·   Cacaoa contine (ca si substante cu actiune directa asupra sistemului nervos) teobromina, cofeina si salsolinol (are efect antidepresiv).
·   In cantitati mici, ciocolata reduce, cel mai probabil, tensiunea arteriala, avand in vedere combinatia cacao - zahar.
·   Atentie! Excitantii din cacao cresc ritmul cardiac, dar pe de alta parte cacaoa are efect vasodilatator si diuretic (in primul rand tot prin teobromina), prin urmare, este recomandat a fi consumata cu moderatie!
·   Comparativ cu ciocolata din comert, cea facuta in casa va protejeaza mai bine si sanatatea si bugetul. J


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu