Ca si gust, nu aveti ce gresi, la consistenta si eu am patit-o la inceput: ce ma fac, ca nu se intareste? :)))). Raspuns simplu: o mancam cu lingurita, spunem si noi ca-i "nuttela" sau "finetti".
Ingrediente
250 g lapte
praf
50 g cacao
350 g zahar
100 g unt
100 ml apa
esenta rom/cafea
nuci
prajite/alune de padure/migdale
Mod de
preparare:
Se cern
laptele praf si pudra de cacao intr-un vas, amestecandu-se.
Separat,
intr-un alt vas (sa fie suficient de mare incat sa cuprinda si amestecul de
cacao si lapte praf de mai sus) se va prepara siropul de zahar: se pun la foc
mic apa si zaharul, iar din momentul in care incepe se fiarba (zaharul este
deja topit si incepe sa faca margele deasupra apei), se mai lasa (tot la foc
mic) inca 7-8 min, in functie de consistenta dorita.
Pentru o
ciocolata mai „fainoasa” lasati mai multe minute, iar pentru una mai „gumata”
lasati mai putine minute. Consistenta siropului o verificati prin trecerea
degetului pe spatele unei linguri care a fost inmuiata in sirop (cat de
lipicioasa este si de asemenea, cat e de subtirel sau grosut).
Imediat dupa
ce ati facut siropul, puneti si untul si amestecati pana la topire. In acest
moment luati vasul de pe foc si adaugati imediat laptele praf cu cacao si
esenta, amestecand in continuu pana la omogenizare.
Compozitia
astfel obtinuta se toarna intr-o tava unsa cu unt se pun
nucile/alunele/migdalele, iar cand se raceste, se da la frigider pentru 3-4
ore. La o ciocolata mai „gumata”, tava trebuie sa stea la frigider peste
noapte.
Pofta mare! :)
Beneficii:
· Ciocolata contine antioxidanti (polifenoli si tanini
proveniti din cacao)
· Cacaoa contine (ca si substante cu actiune directa
asupra sistemului nervos) teobromina, cofeina si salsolinol (are efect
antidepresiv).
· In cantitati mici, ciocolata reduce, cel mai probabil,
tensiunea arteriala, avand in vedere combinatia cacao - zahar.
· Atentie! Excitantii din cacao cresc ritmul cardiac,
dar pe de alta parte cacaoa are efect vasodilatator si diuretic (in primul rand
tot prin teobromina), prin urmare, este recomandat a fi consumata cu moderatie!
· Comparativ
cu ciocolata din comert, cea facuta in casa va protejeaza mai bine si sanatatea
si bugetul. J
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu