marți, 10 aprilie 2012

Tort Aronia


E dulce, e foarte gustos, e doar cu fructe. Nu ne trebuie cuptor, nu ne trebuie oua, nu ne trebuie lapte...si poate fi mancat si de pitici si de oameni mari. :)

Ingrediente:
Tortul e format din blat si doua creme pentru care avem nevoie de ingrediente dupa cum urmeaza:
  • pentru blat:
250 gr. curmale fara samburi
250 gr migdale
150-200 ml apa




  • pentru crema alba (de vanilie):
150 gr caju
4 lg ulei de cocos
1 baton de vanilie
2 lg miere de albine
100 ml apa


  • pentru crema colorata (de aronia):
200 gr caju
200 gr fructe de aronia (sau afine, sau capsuni)
4 lg ulei de cocos
3 lg miere de albine
100 ml apa



Mod de preparare:
Se prepara mai intai blatul. Se mixeaza migdalele in robotul de bucatarie/blender. Se adauga curmalele fara samburi, apa si se mixeaza in continuare pana la omogenizare. Amestecul astfel obtinut, care are o consistenta lipicioasa, va fi intins intr-o tava cu clama (tava din metal, securizata lateral cu o clama ce asigura o inchidere etansa, care la desfacere, permite inlaturarea peretilor laterali cu usurinta), si nivelat cu ajutorul unei linguri. Se baga la frigider si se fac in continuare cele doua creme.



Pentru crema alba (de vanilie)  se pun in robot/blender: caju-ul (hidratat  in prealabil - se lasa 12 ore intr-un vas cu apa), 4 lg de ulei de cocos lichid (de cele mai multe ori il veti gasi in stare solida, iar pentru a-l aduce in stare lichida puneti uleiul intr-un  paharel, pe care-l scufundati, pe jumatate, intr-un vas cu apa fierbine),  miezul de la un baton de vanilie (sau 2 lg de extract de vanilie) si aprox 100 ml apa. Mixati toate ingredientele pana devin pasta.


Crema colorata (din aronia/afine/capsuni) se obtine prin mixarea caju-ului (hidratat timp de 12 ore) impreuna cu  fructele de aronia (sau dupa caz, in functie de ce aveti prin casa, afine, ori capsuni), uleiul de cocos (pe care-l aducem intai in stare lichida), mierea de albine si apa. Se maruntesc pana devin ca o pasta.




Scoatem blatul de la frigider si turnam in tava mai intai crema colorata, apoi crema alba, astfel: cu ajutorul unei linguri facem (din loc in loc) mici spatii in crema colorata, unde vom introduce pasta alba. Se introduce din nou la frigider tava cu intreaga compozitie si se lasa peste noapte (cam 12 ore).




Rezultatul: un desert minunat si foarte, foarte aromat.



Beneficii:
Aronia:
·   este fructul unui arbust, inrudit cu macesul, originar din America, adus de catre rusi si in Europa, cunoscut in Romania si sub numele de scorusul negru;
·   fructele sunt foarte bogate in antioxidanti (de 15 ori mai mult decat afinele) si au efecte benefice in tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare si a cancerului
·   sunt fructele cu cel mai mare continut de vitamina P, cu important rol in fixarea vitaminei C in organism
·   din capitolul stiati ca..., putem mentiona faptul ca este antioxidantul folosit de cosmonautii rusi

Migdalele:
·   contin proteine deosebit de valoroase pentru corpul uman, grasimi si acizi grasi esentiali, vitamine - A, B, E, F si minerale precum clor, fier, zinc, magneziu, calciu
·   ofera beneficii deosebite pentru controlul glicemiei, al colesterolului (reduce colesterolul rau – LDL si creste colesterolul bun -HDL), al grasimilor din sange, reduce inflamatia, reduce nivelul leziunilor oxidative la nivel de ADN, reduce riscul de boala cardiovasculara si sindrom metabolic

Curmalele:
·   sunt foarte bogate in fibre naturale, care contin calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, mangan, cupru si magneziu
·   Fosforul, care, de asemenea, se gaseste din abundenta in curmala, permite buna functionare a celulei nervoase si calcifierea oaselor
·   Normalizeaza digestia si ne scapa de balonarifiind considerate si un stimulent sexual foarte eficient

Uleiul de cocos:
·   Contine vitaminele A,C,D,E, avand proprietati antibacteriene/antivirale
·   ajuta la normalizarea greutatii corporale, optimizarea metabolismului, avand un aport caloric mult mai mic comparativ cu alte uleiuri folosite in alimentatie (uleiul din nuca de cocos nu contine colesterol si are o structura chimica diferita de a celorlalte grasimi de natura animala sau uleiuri gasite in comert)
·   mentine sub control diabetul zaharat si este benefic in caz de fibroza chistica si de boli gastrointestinale




marți, 3 aprilie 2012

Gobi aloo

Titlul poate suna un pic cam pompos, dar tradus, inseamna conopida cu cartofi. E un preparat vegetarian pachistano-indian, de aici si denumirea: gobi inseamna conopida iar aloo este cartoful. Datorita condimentelor utilizate, mancarea are un gust picant, i-as putea spune "exotic". :)

Ingrediente:
1 conopida medie
3-4 cartofi medii
2 cepe mari/2 leg. ceapa verde
2-3 catei usturoi
1 ardei iute proaspat
1 lingurita ghimbir ras
2 lingurite turmeric
3 lingurite garam masala
1 lingurita seminte coriandru macinate
1 lingurita chimen
4 lg ulei masline
1 leg patrunjel verde/frunze coriandru verde
sare, piper

Mod de preparare:

Conopida se rupe in buchetele mici, cartofii se curata si se taie cuburi, ceapa si ardeiul iute se toaca marunt.
Se trag in uleiul incins mai intai semintele de chimen (cam 20 sec, pana incep sa pocneasca) apoi adaugati ceapa si usturoiul si amestecati in continuu pana devin transparente. Se adauga apoi ghimbirul, ardeiul iute tocat si toate celelate condimente (turmeric, garam masala, semintele de coriandru macinate, sare, piper), cartofii si o cana de apa firbinte. Se acopera vasul si se lasa la foc domol circa 15 min. Se adauga apoi buchetelele de conopida si daca sosul este prea gros, se mai adauga putina apa si se mai lasa la foc mic aprox. 15 min.
Se ia de pe foc si se presara cateva frunze de coriandru tocat sau, dupa gust, cateva fire de patrunjel verde maruntit.



Rezultatul: 4-6 portii de mancare delicioasa, care poate fi servita cu salata verde.

Pofta buna! :)



Beneficii:
Asa cum am mai spus si la retetele anterior postate, care aveau in compozitie conopida, proprietatile acestei legume nu sunt deloc de neglijat:
·    puternic inamic al unor afectiuni foarte frecvente, previne  anemia
·   ajuta la combaterea bolilor de inima si a atacului cerebral, reglând tensiunea arteriala
·   efect benefic asupra oaselor si metabolismului celular
·    previne cataracta dar si alte afectiuni oftalmologice
·   are importante proprietati anticancerigene
·   barbatii care consuma conopida prezinta un risc cu mult mai scazut de a face cancer de prostata.
Turmericul:
·   este un condiment cu gust usor amarui, asemanator ghimbirului, care previne aparitia cancerului de colon si de stomac
·   impiedica formarea gazelor in intestin si are rol in protejarea ficatului
·   imbunatateste circuitul sanguin, ajuta la hematoame, diminuand riscul trombozei si al infarctului
Ghimbirul:
·   este un condiment recunoscut pentru gustul deosebit pe care il da mancarurilor, dar si pentru mirosul foarte aromat
·   alunga greata intrucat calmeaza stomacul si indeparteaza starea de voma
·   trateaza indigestia, indeparteaza durerile abdominale si balonarea
·   e o arma puternica in tratarea cancerului ovarian
·   poate incetini dezvoltarea celulelor de cancer colorectal