joi, 23 februarie 2012

Ciocolata de casa

Un deliciu absolut :). Nu e greu de facut, dar e foarte important sa respectam pasii, iar punctul cheie il reprezinta siropul de zahar (cat il lasam la fiert).
Ca si gust, nu aveti ce gresi, la consistenta si eu am patit-o la inceput: ce ma fac, ca nu se intareste? :)))). Raspuns simplu: o mancam cu lingurita, spunem si noi ca-i "nuttela" sau "finetti".


Ingrediente

250 g lapte praf
50 g cacao
350 g zahar
100 g unt
100 ml apa
esenta rom/cafea
nuci prajite/alune de padure/migdale


Mod de preparare:
Se cern laptele praf si pudra de cacao intr-un vas, amestecandu-se.

Separat, intr-un alt vas (sa fie suficient de mare incat sa cuprinda si amestecul de cacao si lapte praf de mai sus) se va prepara siropul de zahar: se pun la foc mic apa si zaharul, iar din momentul in care incepe se fiarba (zaharul este deja topit si incepe sa faca margele deasupra apei), se mai lasa (tot la foc mic) inca 7-8 min, in functie de consistenta dorita. 

Pentru o ciocolata mai „fainoasa” lasati mai multe minute, iar pentru una mai gumata” lasati mai putine minute. Consistenta siropului o verificati prin trecerea degetului pe spatele unei linguri care a fost inmuiata in sirop (cat de lipicioasa este si de asemenea, cat e de subtirel sau grosut).

Imediat dupa ce ati facut siropul, puneti si untul si amestecati pana la topire. In acest moment luati vasul de pe foc si adaugati imediat laptele praf cu cacao si esenta, amestecand in continuu pana la omogenizare.

Compozitia astfel obtinuta se toarna intr-o tava unsa cu unt se pun nucile/alunele/migdalele, iar cand se raceste, se da la frigider pentru 3-4 ore. La o ciocolata mai „gumata”, tava trebuie sa stea la frigider peste noapte.


Pofta mare! :)


Beneficii:

·   Ciocolata contine antioxidanti (polifenoli si tanini proveniti din cacao)
·   Cacaoa contine (ca si substante cu actiune directa asupra sistemului nervos) teobromina, cofeina si salsolinol (are efect antidepresiv).
·   In cantitati mici, ciocolata reduce, cel mai probabil, tensiunea arteriala, avand in vedere combinatia cacao - zahar.
·   Atentie! Excitantii din cacao cresc ritmul cardiac, dar pe de alta parte cacaoa are efect vasodilatator si diuretic (in primul rand tot prin teobromina), prin urmare, este recomandat a fi consumata cu moderatie!
·   Comparativ cu ciocolata din comert, cea facuta in casa va protejeaza mai bine si sanatatea si bugetul. J


joi, 16 februarie 2012

Supa crema de broccoli

O mancare absolut delicioasa, usor de preparat si foarte buna pentru organism. :)

Ingrediente:
1 broccoli mediu
1 legatura patrunjel
1 tija telina verde (optional)
2 catei usturoi
1/4 avocado
3-4 frunze busuioc proaspat
100 gr smantana (optional)
sare, piper
500 ml apa

Mod de preparare:
Rupeti broccoli buchetele si-l opariti (il introduceti intr-un vas cu apa care clocoteste si-l lasati maxim 1 min.). Il lasati la racit, timp in care mixati in blender patrunjelul, telina (asa cum spuneam, e optionala), usturoiul si busuiocul. Adaugati apoi brocoli, avocado, sarea, piperul si apa si mixati pana la omogenizare.

Supa astfel obtinuta se incalzeste si se adauga smantana inainte de servire. Daca doriti o mancare de post (sau vegetariana) sariti peste pasul cu smantana.:)

Rezultatul: 3-4 portii de supa, pe care le puteti servi cu un "buchet" de crutoane la fel de gustoase (taiati cubulete de paine, le puneti in tava, le stropiti cu putin ulei de masline,presarati ierburi uscate, precum: cimbru, rozmarin, busuioc si le bagati pt cateva minute in cuptorul incins).

Pofta mare! :)

Beneficii:

Broccoli:
·   bogat in vitamine (C, complexul B), minerale (calciu, magneziu, zing, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor) poate preveni afectiuni dintre cele mai complicate:
 - proprietatile antioxidante previn aparitia unor forme de cancer, leucemii, prin inhibarea inmultirii celulelor tumorale si in inducerea apoptozei acestora
- antivirale si antibiotice
- cardioprotector, mentine controlul tensiunii arteriale
- previne formarea cataractei
- fortifica sistemul imun
- intarirea oaselor
·   indicat in curele de slabire, este unul dinte acele alimente cu „calorii negative”, organismul trebuind sa consume mai multe calorii pentru a le extrage pe cele efectiv continute in portia de brocoli (de ex. 100 gr. de brocoli contin 25 de calorii dar necesita 80 de calorii pentru a fi digerate).


miercuri, 15 februarie 2012

Supa de cruditati "Cocktail de legume"

Nu degeaba am numit-o "cocktail de legume", chiar se face cu ce gasesti prin frigider. Va prezint mai jos o combinatie incercata, dar puteti diversifica in nenumarate moduri. :)

Ingrediente:
1 dovlecel mic/mediu
1/2 morcov
1/2 ceapa rosie
1/2 ardei gras/capia
1/4 avocado
1/2 legatura patrunjel
1 tija telina verde
3-4 frunze busuioc
sare, piper dupa gust
                                                      ulei de masline (pt decor)
                                                      300 ml apa

Mod de preparare:
Se taie legumele si avocado in jumatati/sferturi, se introduc in blender impreuna cu apa, busuiocul si condimentele. Se mixeaza pana la omogenizare si se serveste ca atare. E si mai satioasa daca "o asortati" cu crutoane facute-n casa. ;)

Eu personal, prefer sa o incalzesc (intr-o oala, pe aragaz, nu in cuptorul cu microunde) inainte de a o savura, mai ales in anotimpul rece, cand ajung infrigurata acasa. :)



Beneficii:
·   bogati in apa, aproximativ 95%, si cu un continut important de fosfor, potasiu, magneziu, calciu, carbon, dar si de vitaminele A, B, C si E si antioxidanti carotenoizi, dovleceii contribuie la mentinerea sanatatii ochilor, reduc riscul de infarct si accidente vasculare, au un rol benefic in scaderea tensiunii arteriale, dar si in prevenirea cancerului de colon;

·   morcovii sunt o sursă importantă de fibre, vitamina B1, B2, B6, vitamina C, vitamina K, biotină, potasiu şi o cantitate mare de acid folic, un tip de vitamina B care are un efect benefic în lupta împotriva radicalilor liberi din organismul nostru. Sunt indicati in in tratarea hipertensiunii arteriale, in tratamente pentru constipatie, pentru matreata si probleme ale scalpului;

·   Calciu, potasiu, complexul vitaminic B, vitaminele C, PP, A - aceasta este zestrea nutritiva cu care vine telina. Datorita vitaminelor si mineralelor, telina are proprietati remineralizante si imunostimulatoare: depurativ, detoxifiant al ficatului, diuretic, stimuleaza digestia si previne afectiunile pancreasului.




Suc de fructe (pt sezonul rece)

In sezonul rece merge de minune, multe vitamine, gust foarte placut si poate fi consumat de la cei mici la cei mai mari.

Ingrediente:
 1 portocala
1/2 grapefruit
1/2 mar
3-4 frunze menta
10-15 fructe goji
1 lingurita granule polen
1 pahar apa (200  ml)


Mod de preparare:

Se pun fructele si frunzele de menta in blender si se toaca aprox 30 sec.
Se toarna continutul intr-un pahar impreuna cu granulele de polen.
Rezultatul: 500 ml suc sanatos, satios si absolut delicios :)







Beneficii:
Portocala:
·   sursa bogata in vitamina A, B, C, in calciu
·  contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor
·   previne raceala obisnuita si tendintele de a sangera
·   excelenta in toate tipurile de febra
·   creste fluxul de urina si mareste rezistenta corpului impotriva infectiilor
Grapefruit:
·   sursa bogata de vitamina C, potasiu si grupul de vitamine B
·   sursa buna de fibre,lupta impotriva cancerului datorita fitonutrientilor precum licopen si limonoide
·   excelent in curele de slabit
·   Este o imperechere intre lamaie si portocala (asta la capitolul stiati ca...)

Goji:
·   este al doilea fruct din lume in ceea ce priveste continutul de vitamina C, contine mai mult beta caroten decat morcovii si mai mult fier decat o friptura
·   Stimulează producerea şi reproducerea celulelor sângelui precum şi regenerarea şi vindecarea mai rapidă a rănilor.
·   folosit de femei pentru tonifierea organismului după perioada ciclului menstrual, pentru combaterea greţurilor asociate cu primele 3 luni de sarcină şi pentru ameliorarea neplăcerilor legate de menopauză
·   cel mai eficient antioxidant; consumul a numai 20 grame de goji asigura necesarul zilnic de antioxidanti
·   Eficient in curele de slăbire şi combaterea celulitei.

Polenul:
·   conține cea mai cunoscută sursă bogată în vitamine, minerale, proteine, aminoacizi, hormoni, enzime și grăsimi, cât și antibiotice naturale
·   conține substanțe active antibiotice care distrug imediat bacteriile dăunătoare
·   recomandat in afectiuni hepatice, anemii, stres, reumatism, reglarea tranzitului intestinal, afectiunile de colon, mai ales cele insotite de constipatii (enterocolite, colite de fermentatie sau putrefactie, constipatii cronice)

marți, 14 februarie 2012

Pate de mazare

E o mancare delicioasa, extrem de usor de facut, cu foarte putine ingrediente ;)

 Ingrediente:

1 cutie/1 borcan 800g mazare
1/2 fruct avocado
1 lg ulei masline
sare
piper
cimbru
200 ml apa



Mod preparare:

Se pun toate ingredientele in blender si se toaca aprox 1 min.
Se serveste ca antreu si, evident, prinde foarte bine in zilele de post.




Beneficii:
 Mazarea:

• Bogata in fibre, vitamina A, B3, B6, C, K, folati, fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu, potasiu, proteine.
• Continutul de fibre o face utila in „curatarea” intestinelor. Contine beta-caroten si luteina, benefice pentru sanatatea ochilor.
• Eficienta in anemie, datorita fierului.
Combate oboseala, contribuie la intarirea sistemului imunitar.


Avocado:
· conţine între 5% şi 25% grăsimi vegetale, uşor asimilabile.
· sunt însă grăsimi de calitate, care protejeazăvasele sangvine.
· avocado este recunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante, antiinflamatoare, de protejare a ficatului şi de scădere a nivelului glicemiei şi colesterolului